Жонка ці сужыцельніца?

Учора да нас з П. прыходзіў участковы - вельмі ў нас нервовыя суседзі, ламіліся да нас у кватэру, мы выклікалі міліцыянтаў. З участковым вельмі добра пасядзелі пагаварылі.

Перапісваў мае дадзеныя. У дакументах я праходзіла як "сужыцельніца". Участковы перада мной пачаў выбачацца: для дзяўчыны, мабыць, такое слова непрыемнае, усе любяць сябе "грамадзянскімі жонкамі" лічыць. А тут П. і выдае: а мы нядаўна спрачаліся акурат, я сам думаў, што мы грамадзянскія муж і жонка, але Ася даказала, што грамадзянскія - гэта калі штамп у пашпарце. Участковы ўбачыў, што я толькі пасміхаюся і здівіўся нават. "Але ж вам усё ж прыемней, каб вас жонкай называлі?" - пытаецца. І тут я задумалася.

Адмаўляць не буду: слова "сужыцельніца" мне не падабаецца. Не сутнасць гэтага панятку, а менавіта само слова. Нейкае яно непрыгожае, непрывабнае ці што... Ці важна мець штамп у пашпарце? Што гэта мяняе? Ну распішацеся вы, ну вяселле сыграеце - і што? Я аднойчы была замужам, ведаю, што гэта такое і як мяняюцца адносіны пасля сіняга кругляшка ў пашпарце.

Ці не больш істотна быць РАЗАМ? Без фармальных штампікаў і шаблонных вясельных фотачак? Не ведаю. Думаю над гэтым. Сяброўка шэсць год проста жыла з хлопцам, а потым яны-такі пажаніліся. Знаёмы жаніўся восем год таму, дзяцей ад сварлівай жонкі не хоча, узяў ды з'ехаў на працу ў іншую краіну на тры гады. Яе з сабой не ўзяў. Дадому раз ў тры месяцы ездзіць на выходныя.

Перастаю верыць, што так званы інстытут шлюба нешта вырашае і мяняе. Зноў-такі: была там, наелася, ведаю. Гэтыя пытанні ў маёй галаве раяцца і раяцца. Не ведаю, што і думаць. Кніга Элізабет Гілберт "Законны шлюб", якую я з месяцы два таму прачытала, ні на воднае мае пытанне не адказала. Хіба што яшчэ болей пераканала: штампы - гэта херня. Калі сям'і няма, то яе няма.

А што вы думаеце? Ці важна для вас пайсці ў ЗАГС і распісацца? Навошта вам гэта? Ці дастаткова жыць з каханым чалавекам, весці агульную гаспадарку і не дзяліць грошы на "мае" і "ягоныя" ("ейныя")?.. Дзе скончваецца "мы сустракаемся" і пачынаецца "мы - сям'я"?

YwYJpTaOfk8
мне тоже ужасно не нравится слово "сожитель(ница)" - в нем нет ни капли любви!
а штампы в паспорте тоже считаю условностью, они не любящим людям нужны, а государственной машине, для учета и контроля. впрочем, говорят что мужчины относятся к штампам по-другому - мол, если отношения официально не оформлены, то и обязательств никаких, потому и не спешат оформлять. не могу сказать так ли это на самом деле, и если так то почему - я ведь не мужчина :)
ёсць такое сапраўды... хаця я ведаю мужчын, якія і без штампаў нашмат больш адказныя і абавязковыя, чым тыя, хто ў ЗАГС схадзіў. ну і наадварот, канечне, хапае прыкладаў
семья начинается с совместного проживания и ведения общего хозяйства, как-то так )))
Ох, сложный вопрос. Все зависит от отношения обеих сторон. Лично для меня "сожительство" было неприемлемо. Ну вот так меня воспитали, старомодно. До свадьбы даже ночевать не оставались ни разу друг у друга. Я знаю, что если бы я согласилась жить вместе, мне было бы не комфортно и не приятно. Для меня это означало бы куча обязательств (по хозяйству и прочее) и никаких прав. Поженились мы через 6 лет встречательства. И отношения, кстати, очень сильно поменялись... в лучшую сторону, как ни странно. Стали как-то ещё более серьёзными. Ну и мне было приятно осознавать, что меня выбрали и видят главным и единственным спутником по жизни, по крайней мере, морально готовы к этому. Но так было у меня. Вообще, если обоих устраивает все, то зачем париться штампами? Просто мне кажется, что чаще так пытаются удержать вторую половинку, уступая свои жизненным принципам. В таком случае ни к чему хорошему сожительство не приведет.
"меня выбрали и видят главным и единственным спутником по жизни" - вельмі часта такім чалавекам бачыцца і той, з кім жывуць, але не ходзяць ў загс
А, кстати, всегда жутко забавляла фраза "зачем нужен штамп, он же ничего не значит". Ну так если не значит, чего бояться-то его ставить?.. значит, что-то да значит всё-таки? ;-)
так, гэта фраза неадназначная. шмамп значыць, але на адносіны не ўплывае. ці ўплывае, калі людзі неразумныя)
Раньше тоже думала, что штамп ничего не меняет, нет, не так - не решает. На деле оказалось иначе. Для меня решение пожениться - это, прежде всего, не свадьбы всякие и прочие соцритуалы, а шаг друг другу навстречу и искреннее признание того, что человек готов приложить все усилия, чтобы с тобой состариться. Большего мне от штампа было не нужно.

Тем не менее, когда появился совместный быт, стала понимать: это трудно, и если бы не было штампа, не было этой ответственности друг за друга, уже сто раз бы ушла. Хотя бы "пересидеть" конфликт. А тут не уйдешь - брак, семья. Понимаю, что это условность, но держит крепко.

И еще один момент. Год назад я лежала в больнице на сохранении, беременная от моего нынешнего мужа. Тогда мне было все равно, что мы не расписаны. Но к моменту выписки я понимала, что все-таки хотела бы, чтобы его называли моим мужем, а не партнером. Да и случись со мной что (тьфу-тьфу), его ведь на порог реанимации не пустят - чужой человек. Бюрократия, стереотипы они, как бы не хотелось, влияют на нашу жизнь.

Поэтому не вижу ничего плохого в том, чтобы расписаться. Но только если оба не имеют негативного опыта, предвзятого отношения к штампу. А если она может испортить ощущение от романа, зачем это делать? Лучше быть ВМЕСТЕ в жизни, а не только на бумаге.

*ну и расписалась я тут! :)